ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

ΓΡΑΦΕΙ, Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ

ΤΣΙΠΟΥΡΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ

photo:xrysessydages.com

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 κιλό τσιπούρα
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 5 ντομάτες(ώριμες)
  • 1 (μεγάλο) κρεμμύδι
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Θυμάρι
  • Δάφνη
  • 2 κουταλιές λάδι
  • Βούτυρο
  • 1 λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζετε και πλένετε το ψάρι. Το βάζετε σ’ ένα ταψάκι πυρέξ, το σκεπάζετε με το κρεμμύδι κομμένο λεπτές φέτες, με τις ντομάτες κομμένες κομμάτια, με το λεμόνι κομμένο ροδέλες, με λάδι, αλάτι, πιπέρι, ένα φύλλο δάφνης, λίγο βούτυρο. Τέλος ρίχνετε το κρασί. Το βάζετε σε καυτό φούρνο για μισή ώρα περίπου, βρέχοντάς το, κάθε τόσο με το ζωμό του.

ΤΡΙΤΗ

ΚΡΕΜΑ ΚΑΡΑΜΕΛΕ

Photo:radicio.com

ΥΛΙΚΑ:

  • 100γρ. γάλα
  • 250γρ. ζάχαρη
  • 7 αυγά
  • Βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζουμε τη μισή  ζάχαρη με 5 κουταλιές νερό, σ’ ένα τηγάνι. Όταν αρχίσει η ζάχαρη να σκουραίνει, τη ρίχνουμε σε μια φόρμα, έτσι ώστε να αλείψει όλο το εσωτερικό της. Μετά βράζουμε το γάλα, λιώνουμε τη ζάχαρη μέσα, χτυπάμε τα αυγά, ρίχνουμε το γάλα και τη βανίλια. Ρίχνουμε όλο αυτό το μείγμα στη φόρμα, την οποία αφήνετε στη φωτιά, σε μπαιν μαρί. Όταν κρυώσει, την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.

ΤΕΤΑΡΤΗ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ STIRFRY, ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΨΑΡΙ

photo:gastronomos.gr

ΥΛΙΚΑ:

  • 600γρ. φέτες ψάρι(κατεψυγμένο ή φρέσκο)
  • 3 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κολοκύθια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη τζίντζερ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Κόβουμε 600γρ. φέτες ψαριού, σε κύβους. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, 3 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο, σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ή σε γουόκ ή ακόμη και σε κατσαρόλα φαρδιά και ρηχή και ρίχνουμε 2μέτρια κολοκύθια, κομμένα σε πολύ λεπτές ροδέλες. Σοτάρουμε για περίπου 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσουν. Ρίχνουμε το ψάρι στο τηγάνι, μαζί με 1κουταλάκιτ υο γλυκού σκόνη τζίντζερ και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά.

ΠΕΜΠΤΗ

«ΤΕΜΠΕΛΟΨΩΜΟ»

photo:cookpad.com

ΥΛΙΚΑ:

  • Αλεύρι
  • Σόδα
  • Ξινόγαλο
  • Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη σόδα και τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Ανακατεύουμε το ξινόγαλο με το αλάτι και τα προσθέτουμε σε μια λακκουβίτσα, που κάνουμε στο κέντρο του αλευριού. Ρίχνουμε και το νερό. Ζυμώνουμε τα υλικά με τον γάντζο, σε μέτρια ταχύτητα. Αλευρώνουμε ένα μικρό στρογγυλό ταψί. Σταματάμε το μίξερ, όταν η ζύμη έχει μαζευτεί σε μπάλα, γύρω από τον γάντζο. Τη βάζουμε στο ταψάκι και την ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 1 ώρα. Είναι καλύτερο να φάμε το ψωμί την ίδια ημέρα, μετά σκληραίνει.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΡΙΓΚΑΤΟΝΙ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΞΙΝΟΓΑΛΟ ΣΗΤΕΙΑΣ(Ή ΚΑΤΙΚΙ)

photo:sigmalive cooking

ΥΛΙΚΑ:

  • Ζυμαρικά
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
  • Κρεμμύδι
  • Σκόρδο
  • Κολοκύθια
  • Κρασί
  • Κατίκι
  • Θυμάρι
  • Άνηθος
  • Ελιές

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε κατσαρόλα, με μπόλικο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Πριν τα σουρώσουμε, κρατάμε 1 φλιτζάνι του τσαγιού από το νερό, στο οποίο έβρασαν. Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, σε ένα τηγάνι ή σε χαμηλή πλατιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο και  σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, για 3 λεπτά. Προσθέτουμε τα κολοκύθια. Μαγειρεύουμε για 3 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τα ζυμαρικά, το κατίκι, το θυμάρι, τον άνηθο και τις ελιές.

ΣΑΒΒΑΤΟ

ΦΑΝΑΡΟΟΥΡΕΣ ΛΕΜΟΝΑΤΕΣ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ

photo:kathimerini.gr

ΥΛΙΚΑ:

  • Ψάρι
  • Σκόρδο
  • Λάδι
  • Ντομάτα
  • Λεμόνι
  • Αλάτι
  • Μπούκοβο
  • Ρίγανη
  • «Πράσινο» πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σοτάρουμε το σκόρδο με το λάδι, σε μέτρια φωτιά, για λίγο. Προσθέτουμε το ψάρι και ρίχνουμε τόσο νερό, ώστε να μισοσκεπαστεί. Το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά, για περίπου 8-10 λεπτά ή μέχρι σχεδόν να γίνει, προσθέτουμε την ντομάτα και το λεμόνι, το αλάτι, το μπούκοβο, τη ρίγανη και το πράσινο πιπέρι. Μαγειρεύουμε για άλλα 3-4λεπτά. Αφαιρούμε το ψάρι, με τρυπητή κουτάλα και βράζουμε το ζουμί, μέχρι να μείνει μια ελάχιστη δεμένη σάλτσα, με την οποία περιχύνουμε το ψάρι. Συνοδεύουμε με πιλάφι.

ΚΥΡΙΑΚΗ

ΤΑΧΙΝΟΣΟΥΠΑ

ΥΛΙΚΑ:

  • 2-3 πατάτες(μικρές)
  • 2 καρότα
  • 1 κρεμμύδι(μέτριο)
  • 2 ντομάτες
  • 2 κολοκυθάκια
  • 3 ρίζες σπανάκι
  • Σέλινο
  • Λεμόνι
  • Αυγά
  • 6 κουταλιές ταχίνι
  • 300γραμμάρια κριθαράκι(ψιλό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένετε και βράζετε όλα μαζί τα λαχανικά. Τα βγάζετε από το ζουμί και τα περνάτε από τη  μηχανί του πουρέ. Στο νερό που έβρασαν, βάζετε το κριθαράκι να βράσει και στο τέλος βάζετε και το πολτό. Σε μπολ, χτυπάτε το ταχίνι με το λεμόνι και λίγο νεράκι, ρίχνετε κουταλιά-κουταλιά ζωμό από την σούπα, να μην κόψει όμως το αυγολέμονο και σερβίρετε.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο